Layout – anpassa din hemsida

Inspirationsdag = tips och inspiration varje onsdag

Varje onsdag, under ett antal veckor framöver, kommer jag lägga ut tips/inspiration som rör marknadsföring och grafisk design här i bloggen. Jag har genom mina intressen kommit i kontakt med många hjälpsamma människor som gärna delat med sig av sin kunskap. Nu tänkte jag också passa på att dela med mig lite.


Förra onsdagen skrev jag ett inlägg kring hur man skapar en hemsida i wordpress. Idag tänkte jag ta upp några enkla och grundläggande tips på hur man kan få till en passande layout på sin sida.

Det finns många snygga hemsidor och många olika stilar. Ibland kan det passa att blanda snygga idéer som man hittar här och var och ibland kan det vara en fördel att försöka hitta en stil man verkligen gillar och hålla sig till den. Jag ville att min sida skulle vara stilren, kännas enkel men ändå välkomnande. Och det var just det jag utgick från när jag inredde mig sida. Jag ser det faktiskt som att inreda. Det handlar om att passa ihop de stora delarna med de små detaljerna.

1. Färg: Färg kan göra stor skillnad. Se till att anpassa färgerna efter din logga, dina bilder och andra delar på hemsidan. Jag valde en mjuk och ganska neutral huvudfärg för att fokus inte skulle dras från mina bilder och logotyper. Känner du dig inte hemma i att koda så välj ett tema som erbjuder egna färgval från början.

2: Typsnitt: Typsnitt är ett annat grundläggande verktyg som bör anpassas. I färdiga teman är typsnitt ofta förvalda eller åtminstone begränsade. Att välja ett annat typsnitt kommer i många fall att höja din sida utseendemässigt. Jag rekommenderar starkt google fonts. Där finns en mängd gratis typsnitt för användning på hemsidor. Tänk på att välja ett läsvänligt typsnitt. En svårläst text kommer öka risken för att dina läsare bara scrollar vidare. En rekommendation brukar vara att använda sans serif-typsnitt (typsnitt som inte har ”klackar”, ) på brödtext då det anses mer lättläst på webben.typsnitt

Undvik också centrerad text på brödtext. Så fort ett stycke är minst ett par rader så är vänsterställd text att föredra. En tumregel kan vara att endast använda centrerad text på rubriker.

3: Navigering: Gör det lätt för dina besökare att hitta på din sida. Skapa en tydlig meny och se till att undersidorna känns logiska. Ytterligare något som jag tycker är viktigt är att sidorna inte får kännas som återvändsgränder. Se till att åtminstone de flesta sidor länkar vidare till någon annan sida. Har du till exempel en ”om mig”-sida kan det vara lämpligt att länka vidare till kontaktsida.

Dina besökare kommer inte bara att titta på din sida via datorer utan även mobiler och surfplattor. Se till att det är enkelt även för dem att klicka sig runt på din sida. Det enklaste är att välja ett tema där du kan välja att göra sidan responsiv genom bara ett knapptryck. Med en responsiv sida kommer hemsidan att anpassa sig utifrån hur stor skärm som används.

Som sagt tidigare…
Har du inte tid, ork eller intresse av att skapa en hemsida på egen hand så ta hjälp. Processen blir bara rolig när tiden, energin och lusten finns där. 

 

Nästa onsdag tänkte jag tipsa om några plugins/tillägg som jag gillar och gärna rekommenderar.

 

skaparstudion.se

Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *