Hur skapar man en hemsida i wordpress?

Inspirationsdag = tips och inspiration varje onsdag

Varje onsdag, under ett antal veckor framöver, kommer jag lägga ut tips/inspiration som rör marknadsföring och grafisk design här i bloggen. Jag har genom mina intressen kommit i kontakt med många hjälpsamma människor som gärna delat med sig av sin kunskap. Nu tänkte jag också passa på att dela med mig lite.


WordPress.com eller wordpress.org?
Idag tänkte jag att det skulle handla om hur man gör för att skapa en hemsida i wordpress. Till att börja med måste du bestämma dig om du vill skaffa en hemsida via wordpress.com eller wordpress.org. Det är nämligen olika saker. WordPress.com är enklare, men du kommer i längden att tjäna på att skaffa wordpress.org. Genom org versionen få du tillgång till fler teman och du kan dessutom installera tillägg. Du kommer att ha fler möjligheter. Dock krävs lite mer teknisk kunskap, men om inte annat så är det något du kan skaffa dig allteftersom.

Webbhotell
Väljer du att skaffa wordpress.org så innebär det också att du behöver ett webbhotell, där dina filer lagras. Här finns både gratis alternativ och alternativ som kostar. Jag använder mig av one.com som jag tycker fungerar väldigt bra. Det kostar 15 kr/mån. Det handlar alltså inte om några stora summor. Genom one.com och de flesta andra webbhotell kan man också få support om hemsidan skulle krångla.

När du väl skaffat ett hotell så handlar det om att koppla wordpress till ditt hotell. Jag vet inte exakt hur det fungerar på andra hotell men på one.com finns något som heter one-click-installation. Väldigt smidigt. När jag skaffade min första hemsida var jag tvungen att ladda ned wordpressfilerna och sedan ladda upp dem via Filezilla, något som kan vara ganska tidskrävande och frustrerande då det inte alltid blir rätt direkt… Men nu kan man alltså bara köra one-klick istället. Det kommer finnas de som påstår att du inte får tillgång till ”redigeraren” med one-click, men det får man nuförtiden. Man behöver gå in och ändra ett ord i koden, men där kan supporten coacha dig, inga konstigheter. (Redigeraren är det ställe där alla koder ligger, något du kan kika närmare på senare om du inte känner dig så hemma bland html och css). 

Med wordpress.org behöver du även skaffa ett domännamn. Domännamn är det man söker på när man ska till din sida. I mitt fall: www.skaparstudion.se. Även dessa går att köpa på flera olika ställen. Jag köpte mitt via one i samband med att jag skaffade hotellet.

Utformning av hemsidan
När du väl har fått igång din hemsida så är det dags att välja tema. Temat är den mall som du kommer att bygga din hemsida i. Det finns en uppsjö av alternativ och se till att välja med omsorg. Olika teman har olika funktioner och olika teman är olika lätta att ändra färg, form och så vidare i. Att hitta ett tema som passar dig perfekt kan dock vara svårt. Nästan alltid finns det saker man vill ändra eller lägga till. Det är då koder och tillägg/plugins kommer till hjälp. Men det är en senare fråga.

Hur gör man nu för att lägga till foton, kontaktuppgifter och en blogg?
I wordpress  finns sidor och inlägg. Sidor är fasta sidor såsom, i mitt fall, HEM, LOGOTYPER, WEBB- OCH TRYCKMATERIAL, KONTAKT och FOTON. Inlägg fungerar som nyhetsflöde och används till blogginlägg. När du skapat ett antal sidor går du till utseende i högerpanelen och klickar sedan på menyer. Nu måste du skapa en meny och lägga till sidorna. Först efter det blir de synliga på hemsidan.

Ett sista tips
Har du inte tid, ork eller intresse av att skapa en hemsida på egen hand så ta hjälp. Processen blir bara rolig när tiden, energin och lusten finns där. 

Detta är alltså några första steg mot en hemsida. Nästa onsdag tänkte jag ta upp några mer specifika tips kring layouten på hemsidan. 

 

Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *